Nyheter

LEKTION 6

Hälsosam mat

Mål

Deltagarna ska

  • Prata om vad som är hälsosam mat
  • Prata om varför det är bra att äta olika sorters mat

Lösblad

Vägledning för kursledare:

  • Olika sorters mat

Lösblad till deltagare:

  • Matcirkeln

Material

  • Blädderblock och tuschpenna
  • Kamera eller mobilkamera
  • Eventuellt bildstöd om gruppen behöver
  • Personliga pärmar för lösblad och bilder

Lektionens innehåll

Aktivitet Kursledaren kan göra och säga
GÅ IGENOM OCH REPETERA

Under den förra lektionen pratade vi om att det är bra att träna på olika sätt.

Kan någon berätta varför det är viktigt?

Kommer ni ihåg USKBaN?

Uppvärmning, styrka, kondition, balans och nedvarvning.

Kanske man ibland väljer bort kondition eller balans men börja alltid med uppvärmning och sluta med att varva ner.

 

INTRODUCERA LEKTION

Idag ska vi prata om vad som är hälsosam mat.

Vi ska också prata om att det är bra att äta olika sorters mat.

(Vi ska göra en utflykt till en matbutik där vi ska fotografera mat)

Vi kommer att prata om hälsosam mat många gånger under kursen.

FRÅGA

Kan någon berätta varför det är viktigt att äta hälsosamt?

DISKUTERA OCH DOKUMENTERA SVAR

Skriv svaren på blädderblocket (och/ eller sätt upp bilder på de förslag som kommer upp).

Att äta hälsosamt och olika sorters mat gör det lättare att hålla sig frisk.  Det gör att man bättre orkar göra det man vill.

Vi behöver äta hälsosam mat för att orka träna.

Att äta hälsosamt kan göra att vi känner oss gladare och kanske mindre irriterade

FRÅGA OCH INVÄNTA SVAR

Kan någon ge exempel på hälsosam mat?

DOKUMENTERA

Skriv svaren på blädderblocket (och/ eller sätt upp bilder på de förslag som kommer upp).

Deltagarnas svar kan till exempel vara fisk, potatis, grönsaker, frukt, köttbullar, lax, musslor, broccoli, apelsiner, päron, rågbröd, ost, spenat, tomat, kyckling, tonfisk….

DELA UT OCH DISKUTERA LÖSBLAD TILL DELTAGARE: Matcirkeln

Dela ut lösbladet Matcirkeln till deltagarna.

Är det någon som har sett Matcirkeln tidigare?

Matcirkeln visar sju olika grupper av mat.

Det är bra om vi varje dag äter något från varje grupp.

Be deltagarna nämna mat som de tycker om och prata om vilken grupp de tillhör.

  1. Frukt och bär
  2. Grönsaker
  3. Potatis och rotfrukter
  4. Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
  5. Matfett
  6. Mjölk och ost
  7. Kött, fisk, ägg, bönor eller vegetariskt alternativ

När vi äter mat från alla grupperna så får kroppen i sig allt den behöver.

Till exempel alla viktiga näringsämnen.

Näringsämnen kommer vi att prata mer om en annan gång. 

Det är ämnen som finns i olika sorters mat. 

En del är jätteviktiga för att vi ska kunna hålla oss friska. 

Ett exempel på ett viktigt ämne är C- vitamin.

DISKUTERA

Gå igenom nedanstående punkter om att äta hälsosamt.

  • Välja mat från olika matgrupper
  • Äta mer av mat som är nyttig
  • Äta lagom stora portioner (prata gärna med deltagarna om vad som är lagom och om hur det känns när man är mätt)
  • Välja nyckelhålsmärkt mat
  • Äta onyttig mat bara ibland

I en senare lektion kommer vi att prata mer om Nyckelhålet.

Mat som har ett nyckelhål på förpackningen är ett bra val.

FRÅGA OCH SE VÄGLEDNING FÖR KURSLEDARE: Olika sorters mat

Fråga deltagarna om vilken mat de ätit de senaste dagarna. Ta stöd i Vägledningen Olika sorters mat.

  • Vilka grönsaker har ni ätit?
  • Vilka frukter eller bär har ni ätit?
  • Vilket bröd har ni ätit?
  • Hade någon dressing med olja på salladen,
  • Hade någon smör eller annat matfett på smörgåsen?
  • Vilka flingor, musli eller vilken gröt har ni ätit?
  • Har ni ätit pasta eller ris?
  • Vilken sorts kött har ni ätit?
  • Har någon ätit fisk? Vilken fisk?
  • Vilken mjölk eller ost har ni ätit?
DOKUMENTERA SVAR

Skriv upp deltagarnas svar på blädderblocket. Komplettera eller ersätt med bilder om behov finns.

GÖR EN UTFLYKT

Gå till en mataffär. Låt deltagarna förslagsvis gå två och två och fotografera mat från Matcirkelns olika grupper.

Se till att varje grupp har åtminstone en mobilkamera.

Om det finns tid när ni kommer tillbaka kan ni diskutera deltagarnas foton och hur de passar i Matcirkeln.

ALTERNATIV TILL UTFLYKT

Om ni inte väljer att göra en utflykt kan deltagarna få som uppgift att leta bilder på mat i tidningar, reklamblad eller på webbsidor (för utskrift)

Låt deltagarna klippa ut och ha dem som exempel för att prata om olika grupper av mat i Matcirkeln.

Gå laget runt och låt varje person berätta vad som finns på bilden: frukt, grönsaker, bröd, kött, mjölkprodukt o.s.v.

Fråga varje person om han eller hon tycker om det som finns på bilden.

SAMMANFATTA

Det finns många fördelar med att äta hälsosam mat.

Vi behöver äta olika sorters mat för att hålla oss friska och må bra.

Det är viktigt att hitta hälsosam mat som vi tycker om.

Att äta hälsosam mat gör att vi orkar göra det vi vill.

Uppföljning

  • Pratade deltagarna om vad som är hälsosam mat?
  • Pratade deltagarna om varför det är bra att äta olika sorters mat?

Vägledning för kursledare

OLIKA SORTERS MAT

Livsmedelsgrupper

En grupp av livsmedel betyder att de har liknande innehåll av näringsämnen och har samma uppgift i våra kroppar. Protein finns till exempel både i kött och i ägg.

Hälsosam och bra mat

Innehåller näringsämnen som kroppen behöver. Till exempel innehåller grönsaker vitaminer och fisk protein. Gnom att äta hälsosam och bra mat hjälper vi kroppen att bli stark, att inte bli sjuk och att vi inte väger för mycket eller för lite.

Mellanmål/snacks

Ett bra mellanmål ska vara något litet som man inte blir så mätt av. Det kan till exempel vara en frukt, liten näve nötter, ett glas mjölk eller en smörgås.

Onyttiga mellanmål/snacks innehåller mycket socker, salt och fett till exempel kakor, bullar, läsk, godis eller chips.

  1. Frukt och bär – Äpplen, apelsiner, bananer, kiwi, hallon, jordgubbar och andra frukter och bär. Uppgift i kroppen: Hjälper till att skydda kroppen mot sjukdomar.
  2. Grönsaker – Salladsgrönsaker som tomat och gurka, grova grönsaker som lök och broccoli samt ärtor, linser och bönor. Uppgift i kroppen: Hjälper till att skydda kroppen mot sjukdomar.
  3. Potatis och rotfrukter – Potatis och olika rotfrukter som morötter, palsternacka och rödbetor. Uppgift i kroppen: Ger kroppen bra med energi och ork så att vi kan göra det vi vill göra. Håller igång magen och tarmarna.
  4. Bröd, flingor, gryn, pasta och ris – Hårt och mjukt bröd, frukostflingor, olika sorters gryn, gröt, pasta, ris, bulgur och couscous. Välj gärna fullkornsprodukter eller de som är märkta med Nyckelhålet (se mer om Nyckelhålet i lektion 21). Uppgift i kroppen: Ger kroppen bra med energi och ork så att vi kan göra det vi vill göra. Hjälper tarmarna och håller magen igång.
  5. Matfett – Smör, olja och margarin. Rapsolja, olivolja och flytande margarin är ett bättre alternativ än smör. Uppgift i kroppen Bygger och reparerar celler, hjälper kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer
  6. Mjölk och ost – Mjölk, yoghurt, filmjölk, grädde, crème fraiche, mjukost och alla andra mejeriprodukter. De magra sorterna av ost, mjölk, fil och yoghurt innehåller lika mycket vitaminer och mineraler, men mindre fett. Uppgift i kroppen: Håller ben och tänder starka.
  7. Kött, fisk och ägg eller vegetariskt alternativ – Nötkött, fläskkött, kyckling, korv, fisk, skaldjur och ägg samt olika produkter från kött och fisk. Det finns även vegetarisk mat som innehåller protein, till exempel linser, sojaprotein, tofu eller quorn. Uppgift i kroppen: Bygger och reparerar kroppens vävnad.

 

Läs gärna mer om livsmedel och livsmedelsgrupper på www.livsmedelsverket.se

MINA EGNA SIDOR

MATCIRKELN

Matcirkeln visar sju olika grupper med mat

Matbilderna i Matcirkeln är bara exempel.

Till exempel finns det ju många fler sorters grönsaker och frukter.

Vi ska helst äta något från varje grupp varje dag.

De sju grupperna är:

  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Potatis och rotfrukter
  • Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
  • Olja och matfett (till exempel margarin, lättmargarin, smör)
  • Mjölk, yoghurt och ost
  • Kött, fisk och ägg, bönor, tofu eller quorn

Akademiskt Primärvårdscentrum
Besöksadress: Torsplan
Solnavägen 1E, plan 6
113 65 Stockholm
Postadress: Box 45436
104 31 Stockholm



istanbul escort
istanbul escort
marmaris escort
istanbul escort
izmit escort
izmir escort
kartal escort
istanbul escort
istanbul escort
ankara escort